Із щоденника Робінзона Крузо: Перший в світі євангелізаційний роман

Мало хто знає, що в романі Дефо Робінзон зображений глибоко віруючою людиною, яка, переживши все, що випало на його долю, приходить до смиренногоусвідомлення, що всі тяготи і позбавлення послані йому Богом для виправлення і спасіння душі. Як вважають англійські дослідники, в прізвища головного героя Крузо (Crusoe) зашифровано латинське слово «хрест» (crux).

«Щодня читав я Святе Письмо і застосовував до себе, звучать в ньому слова розради.

Одного ранку в пригніченому настрої я розгорнув Біблію і прочитав: «Я ніколи тебе не залишу і не покину тебе». Я відразу зрозумів, що слова ці звернені до мене — інакше навіщо б попалися вони мені на очі саме в той момент, коли я оплакував своє становище — становище людини, забутої Богом і людьми? А раз так, — сказав я собі, — раз Господь не покине мене, то чи варто сумувати — хай навіть весь світ покине мене?

З іншого боку, якби навіть весь світ був на підніжжям моїм, але я позбувся б підтримки і благословення Господнього — чи не очевидно, що друга втрата була б у сто крат страшніше? »

Із щоденника Робінзона Крузо: Перший в світі євангелізаційний роман

Саме віра в Бога і працю дозволяє Робінзону Крузо не тільки вижити, але і не здичавіти, не впасти в божевілля, зберегти людську подобу.

Є такі люди, які ще не чули про Робінзона Крузо. Адже англійський письменник Даніель Дефо описав історію, яка була насправді.

Мало хто знає!

Мало хто знає, що перший в світі роман був євангелізаційним. Вам нічого не говорить ім’я Робінзон Крузо? Як, ви питаєте, при чому тут євангелізація? І яке відношення до неї має історія про безлюдний острів? Треба сказати, що відношення саме пряме.

На превеликий жаль, історію Робінзона ми знаємо в основному з радянських перекладів або переказів цієї книги. Природно, комуністичні перекладачі-цензоривирізали всю християнську серцевину книги.

Справа в тому, що «Життя, незвичайні і дивовижні пригоди Робінзона Крузо» літературознавці називають першим в історії літератури сучасним романом. Книга, що вийшла в 1719 році, була не тільки пригодницькою, але і глибоко християнською. Вона несла своїм читачам ясний євангелізаційний посил.

Вся історія починається з непослуху молодого Робінзона, який підняв бунт і проти рідного батька, і проти свого Отця Небесного. Потім, потрапивши на кораблі в шторм, він обіцяє Богу «повернутися до рідної домівки з покаянням, як блудний син». Однак, врятувавшись від смерті, «за допомогою пияцтва і веселої компанії … одержав повну перемогу над своїм власним сумлінням».

Із щоденника Робінзона Крузо: Перший в світі євангелізаційний роман

В історії про Робінзона ми дізнаємося і притчу про блудного сина, і історію пророка Йони.

Однак, пройшовши низку випробувань, перебуваючи на межі життя і смерті, Робінзон все-таки звертається до Бога. А потім, зустрівши дикуна П’ятницю, Робінзон розповідає йому про Ісуса Христа і його викупну жертву. Бесіди про Бога Робінзона і П’ятниці — дуже цікаві, богословська частина цього дивного християнського роману.

«Робінзон Крузо» — чудовий приклад того, як може виглядати християнська книга. Нам є на кого рівнятися. Наш брат в Ісусі Христі Даніель Дефо став основоположником сучасного роману.

джерело: gcshelp.org

Понравилась статья? Поделиться с друзьями:
Добавить комментарий

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: