30 Віршів з Біблії про шлюб

«І промовив Адам: «Оце тепер вона – кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою буде зватися, бо взята вона з чоловіка. Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, – і стануть вони одним тілом» – (Буття 2:23-24).
Бог створив чоловіка, а потім жінку – з його кістки. Тобто, Єва була створена, аби перебувати поруч з Адамом як його «половинка» і допомагати йому.

Бог вважає шлюб союзом на все життя. Коли чоловік і жінка одружуються, вони обіцяють одне одному бути вірними і залишатись разом, поки їх не розлучить смерть. Для Бога ця обіцянка є дуже серйозною, і він очікує, що подружні пари будуть її дотримуватись. Новий Заповіт добавляє зауваження щодо цієї «єдності»: «Тому-то немає вже двох, але одне тіло. Тож, що Бог спарував, – людина нехай не розлучує!» – (Матвія 19:6).


30 Віршів з Біблії про шлюб

Які обов’язки мають чоловік і дружина?

Спільні обов’язки.

  1. Чоловік і дружина повинні любити і поважати одне одного.
    Ефесян 4:32 – «А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!».
    Ефесян 5:33 – «Отже, нехай кожен зокрема із вас любить так свою дружину, як самого себе, а дружина нехай боїться свого чоловіка!».
  2. Вони мають з любов’ю дбати про сексуальні потреби своєї половинки і уникати невірності у будь-якій формі.
    1 Коринфян 7:3 – «Нехай віддає чоловік своїй дружині потрібну любов, так же само й чоловікові дружина».
    Євреїв 13:4 – «Нехай буде в усіх чесний шлюб та ложе непорочне, а блудників та перелюбів судитиме Бог».
  3. Якщо у них є діти, то обов’язок виховувати їх лежить на обох батьках.
    Прислів’я 6:20 – «Стережи, сину мій, заповідь батька свого, і не відкидай науки матері своєї!».

Обов’язки чоловіка.

  1. Біблія каже, що «чоловік — голова дружини». Це означає, що він керує справами у сім’ї і приймає рішення, які сприяють благополуччю дружини і дітей.
    Ефесян 5:23 – «Бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла!».
  2. Чоловік має робити все можливе, щоб кожен у сім’ї був здоровим, щасливим і мав близькі стосунки з Богом.
    1 Тимофія 5:8 – «Коли ж хто про своїх, особливо ж про домашніх не дбає, той вирікся віри, і він гірший від невірного».
  3. Він показує, що цінує свою дружину.
    Ефесян 5:27-28 – «Чоловіки повинні любити дружин своїх так, як власні тіла, бо хто любить дружину свою, той любить самого себе. Бо ніколи ніхто не зненавидів власного тіла, а годує та гріє його, як і Христос Церкву».
    Прислів’я 31:11 – «Довіряє(Бог) їй серце її чоловіка, і йому не забракне прибутку!».
    Прислів’я 31:28 – «Устають її діти, і хвалять її, чоловік її й він похваляє її».
  4. Чоловік повинен головувати у сім’ї з любов’ю
    Колоссян 3:19 – «Чоловіки, любіть дружин своїх, і не будьте суворі до них!».


30 Віршів з Біблії про шлюб

Обов’язки дружини.

  1. Біблія каже, що «дружина має глибоко поважати свого чоловіка». Богу подобається, коли дружина з повагою ставиться до чоловіка і підкоряється йому як голові – (Ефесян 5:33).
  2. Роль дружини у сім’ї — бути помічницею, допомагати чоловіку приймати мудрі рішення і підтримувати його головування. Таких жінок Бог дуже цінує!
    Буття 2:18 – «І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього».
    Прислів’я 31:10 – «Хто жінку чеснотну знайде? А ціна її більша від перел».
    Колосян 3: 8 – «Тепер же відкиньте й ви все те геть від себе: гнів, лютість, злобу, наклеп, сороміцькі слова з ваших уст!».
    Ефесянам 5:22-23 – «Дружини, – коріться своїм чоловікам, як Господеві, – бо чоловік – голова дружини, як і Христос – Голова Церкви, Сам Спаситель тіла!».

Бувають випадки, коли чоловік і дружина певний час мусять бути окремо одне від одного, як-от через якісь серйозні непередбачувані обставини. Але Біблія не схвалює окремого проживання, якщо причиною є сімейні незгоди. Натомість Біблія настійно радить робити все можливе, щоб помиритися.

  • 1 Коринтян 7:10 – «А тим, що побрались, наказую не я, а Господь: Нехай не розлучається дружина з своїм чоловіком!».

30 Віршів з Біблії про шлюб

У Біблії містяться принципи, які допомагають парам побудувати щасливу сім’ю, уникати багатьох проблем і успішно долати життєві труднощі.

  1. По-справжньому любити одне одного;
    1 Коринтян 13:4-7 – «Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!».
    Колоссян 3:14 – «А над усім тим зодягніться в любов, що вона союз досконалости!».
  2. Долати розбіжності;
    1 Коринтян 10:24 – «Нехай не шукає ніхто свого власного, але кожен для ближнього!».
  3. Навчитись уважно слухати;
    Якова 1:19 – «Отож, мої брати любі, нехай буде кожна людина швидка послухати, забарна говорити, повільна на гнів».
  4. Поважати одне одного;
    Римлян 12:10 – «Любіть один одного братньою любов’ю; випереджайте один одного пошаною!».
  5. Вибачати;
    1 Петра 4:8 – «Найперше майте щиру любов один до одного, бо любов покриває багато гріхів!».
  6. Бути вірними одне одному;
    Марка 10:9 – «Тож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує!».
  7. Стати терпеливими;
    Ефесян 4:2-3 – «Зо всякою покорою та лагідністю, з довготерпінням, у любові терплячи один одного, пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру».
  8. Бути одною командою;
    Екклезіаста 4:9 – «Краще двом, як одному, бо мають хорошу заплату за труд свій».
  9. Зміцняти свої стосунки;
    Пісня над піснями 8:7 – «Води великі не зможуть згасити кохання, ані ріки його не заллють! Коли б хто давав за кохання маєток увесь свого дому, то ним погордили б зовсім!».


30 Віршів з Біблії про шлюб

Є декілька послань апостола Павла, які описують основні принципи біблійної позиції щодо шлюбу і про те, як відродженим віруючим слід діяти у своїх шлюбних стосунках. Один такий текст ми знаходимо у 1 Коринтянам 7, а інший – в Ефесянам 5:22-33. Разом ці тексти дають віруючому біблійні принципи, які можуть бути використані для формування основ шлюбних стосунків, угодних для Бога.
Коли чоловік і дружина застосовують ці принципи – вони створюють біблійний шлюб. Це збалансовані стосунки, з Христом на чолі сімейної пари. Таким чином, біблійна ідея шлюбу полягає у поєднанні двох осіб, яке відображає єдність Христа з Його Церквою.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *