Чому риба в Черкаському Дніпрі заразилася та що з нею робитимуть

В акваторії Кременчуцького водосховища, переважно в межах Черкас, спостерігають масове зараження риби. Риба там плаває боком або черевом догори на поверхні і не може зануритися вглиб. Ми дізналися причини зараження, та як вирішується питання.

Олексій рибачить 20 років. Та ще ніколи не бачив такої кількості зараженої риби в Дніпрі. Відрізняє її просто, вона пливе по поверхні, та не може зануритися в воду.

« Майже кожен день, я коли тільки на рибалку не прихожу, то поверху іде заражена ця риба», – розповідає Олексій.

Чому риба в Черкаському Дніпрі заразилася та що з нею робитимуть

Та незважаючи на це від рибалки Олексій не відмовився. Рибу ловить для себе. Вважає, якщо спіймалась під водою, то здорова. При приготуванні теж уважно дивиться.

«При розділці риби треба дивитися, кищить там, може вдруг начальна якась стадія там солітера чи шо. Ну скільки я з глибини рибу не витягував, то не попадалася»

На черкаському Дніпрі через зараження паразитами рибінспектори фіксують масову загибель ляща, коропа і карася. Заражена риба плаває біля поверхні води і не може зануритися вглиб. Чим саме заразилася риба буде відомо після отримання результатів аналізів, кажуть у рибохороні Черкаської області. Одна із версій –  наявність у рибі хробака-солітера.

«Якщо це солітери – то це великий черв’як білого кольору, він уражує плавник, плавальний пузир риби. Із-за цього він не може виконувати свої функції  і риба плаває на поверхні і не може бути збереженою», – каже головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Марина Білоног.

Чому риба в Черкаському Дніпрі заразилася та що з нею робитимуть

Причини ж зараження риб у Черкаському Дніпрі – збільшення кількості птахів, які переносять личинки.

“Однією із причин це збільшення водоплавної птиці – бакланів. Тому, що із фікаліями бакланів попадає в воду яйце гельмітів. Ці гельміти  поселяються в рачках, чим харчується риба і риба заражається”.

На думку начальника рибоохоронного патруля Черкащини Віктора Іванько рибу варто купувати лише у магазинах, і після заморозки.

 «Вся риба, яка виловлюється промисловими рибалками, вона, в першу чергу, заморожується на шоковій заморозці і 20 днів знаходиться в замерлому стані, які є там зарази, вони пропадають».

Чому риба в Черкаському Дніпрі заразилася та що з нею робитимуть

Зупини зараження риби, не так то просто. Аби попередити екологічну катастрофу рибу доведеться знищити. Над цим уже працює рибоохоронний патруль Черкащини

 «Єдиний шлях, який зможе розірвати цей ланцюжок із гельмітами цими – це потрібно виловити рибу і її там утилізувати. Ми в принципі про все домовилися Вчора провелася наукова рада, яка нам дала дозвіл на цей вилов і коли вона буде затверджена, ми найближчим часом, цю рибу будемо виловлювати», – каже Віктор Іванько.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *