Що робити, коли втомився від людей: 4 поради християнину

«Я втомився від людей, що мені робити?»

Навіть якщо ти не інтроверт, можеш втомитися від людей. І навіть якщо ти християнин, який хоче послужити всім, ти можеш утомитися від людей

І це нормально. Але що із цим робити? Як правильно відпочити від людей, щоб знову бути здатним служити?

Втома — це про нестачу ресурсу

Втомлюючись фізично, ми поповнюємо сили їжею, сном, відпочинком. Взаємодіючи з людьми ми також витрачаємо ресурс — вислуховуючи, співчуваючи, фізично допомагаючи, підбадьорюючи. Тому втомлюватися — нормально. І треба відпочивати не лише фізично, а й «соціально».

Ось як ти можеш це робити

1. Приділи час собі

Щоб щось віддавати, треба це мати. Тому увага до себе це зовсім не про егоїзм. Розберися, що поповнює твій внутрішній ресурс і приділи цьому час. Це може бути день наодинці з Богом, творчість, самотні прогулянки, час на «помріяти».

2. Проводь час зі «своїми» людьми

Це правда, що не з усіма ми можемо бути на 100% собою. Наприклад, коли ти благовістиш, ти думаєш про свої слова, зважуєш їх, витрачаєш сили, щоб зрозуміти погляди іншої людини. І це справді може бути складно.

Щоб бути в балансі, проводь час тими, хто приймає тебе таким, яким ти є. Нехай це будуть люди, які щиро зацікавлені у твоєму духовному зростанні: твоя сім’я, близькі друзі, наставники.

3. Не очікуй багато від людей

Часто руки опускаються, коли не справдилися якісь очікування. Можливо, ти розраховував на подяку від людей, яким служиш. Або друг, якому ти довго проповідуєш, все ніяк не хоче зробити крок у бік Ісуса.

Відпусти свої очікування. Відкоригуй фокус свого служіння: служачи людям, ти робиш це перед Богом. Він винагороджуватиме тебе, Він буде твоїм джерелом. А чекаючи на віддачу від людей, ти іноді можеш бути розчарований.

4. Проси у Бога серце слуги

Гріховній природі не подобається служити комусь, ставити чиїсь потреби вище за свої. Тому і відбувається конфлікт — згодом люди починають нас дратувати, ми виснажуємося, ресурс на нулі.

Проси Бога, щоб Він давав тобі любов до людей, яким ти служиш. Проси терпіння, лагідності, смиренності. У цьому й парадокс — лише з Божою допомогою ми можемо служити іншим так, щоби Йому це подобалося.

❗️До кого ти звертаєшся, коли втомлюєшся від усіх?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *