Чи побачить Гокінг Бога? Помер найвідоміший фізик сучасності

Спочатку геній називав себе атеїстом, але в кінці життя повірив в Бога.
Чи побачить Гокінг Бога? Помер найвідоміший фізик сучасності
Найвідоміший фізик сучасності, британець Стівен Гокінг помер 14 березня в віці 76 років. Його життя було справжнім дивом – в 22 роки у чоловіка діагностували бічний аміотрофічний склероз, лікарі давали йому максимум 2-3 роки життя. Однак Гокінг не помер, більше того – двічі був одружений, став батьком трьох дітей і всесвітньо відомим вченим.

Уже повністю паралізованим Гокінг продовжував займатися наукою, видав книгу «Коротка історія часу», «Вищий задум», передрікав «Кінець світу» в 2600 році, вивчав питання створення Всесвіту. При цьому Гокінг відкидав роль Бога у виникненні світу і намагався спростувати Ісаака Ньютона, який стверджував, що Всесвіт не міг виникнути з хаосу тільки завдяки законам природи і неймовірним збігам, але мав би бути створений Богом. Сучасний геній називав себе атеїстом.

– Всесвіт може створити і створює себе з нічого. Спонтанне виникнення – ось причина того, що є щось, а не ніщо і відповідь на питання, чому існує Всесвіт і існуємо ми самі. Немає необхідності вдаватися до послуг Бога, що розгорнув би власні плани і створив Всесвіт, – писав астрофізик.

У той же час, він говорив:

– Мабуть, я вірю в Бога, під Богом ви маєте на увазі втілення тих сил, які керують Всесвітом. (…) Ейнштейн ніколи не приймав квантову механіку через властивий їй елемент випадковості і мінливості. Він говорив: «Господь не грає в кості». Він був неправий двічі. Наявність чорних дір доводить, що Господь не тільки грає в кості, але ще і кидає їх туди, де ніхто не зможе їх побачити.

І ще:

– Як виник Всесвіт, можна було б визначити науковими законами. Я би задовольнив свої амбіції і відкрив, ЯК виник Всесвіт. Але я так і не знаю, ЧОМУ він виник.

І тільки коли Гокінгу виповнилось 70, він повірив у Господа:

– Припущення безмежності має глибокий сенс для оцінки ролі Бога в справах Всесвіту. Тепер в основному визнано, що Всесвіт розвивається згідно з чітко визначеними законами. Ці закони могли бути встановлені Богом, але, схоже, він уже не втручається в життя Всесвіту, щоб їх порушити. Справа Бога було завести годинник і запустити його так, як Йому заманулося.

Насправді підсумком досліджень астрофізика стали докази богословських істин, які були відомі ще до виникнення самої науки: світ створений з нічого, а час не вічний, він створено разом зі світом.

Гокінг не довів, що Бога немає, але зробив висновок: користуючись математичними формулами і теоріями устрою світу, про Бога взагалі нічого сказати не можна – ні що Він існує, ні що не існує. Божественна сутність принципово недоступна досвідченому пізнанню. Це вчення древніх отців Церкви, і воно підтверджується сучасним астрофізиком.
Чи побачить Гокінг Бога? Помер найвідоміший фізик сучасності

В кінці 2016 року видатний фізик був присутній на аудієнції з Папою Римським Франциском в Папській академії наук, де проходило пленарне засідання про вплив знань і технологій на суспільство і навколишнє середовище. Погляди Гокінга не завадили главі Католицької церкви благословити геніального вченого і подякувати за великий внесок в роботу академії. Як і за всіх, що відійшли у Вічність, молимося про Стівена Гокінга в надії на те, що він побачить Бога.

katolik.life

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *